Interview met Maria Steintjes

Maria Steintjes en ik ontmoeten elkaar voor het eerst in De Kei voor dit interview. Dat zij een enthousiaste vrijwilliger is, is in één oogopslag te zien. We nemen een kop koffie mee en settelen ons op een rustig plekje.

Van Doetinchem, Steenderen, Olburgen naar Steenderen
Maria is geboren en getogen in Doetinchem. Zij was het zesde kind uit een groot gezin. Zij had nog vier broers en vijf zussen.
“Ik had hele lieve ouders, het ontbrak ons aan niks” vertelt Maria trots.
De lagere school heeft zij doorlopen in Doetinchem en de Inas in Ulft.
Nadat Maria haar man heeft leren kennen, zijn ze getrouwd en verhuisd naar Steenderen. Al snel werd haar oudste dochter geboren en met de komst van haar zoon was het gezin compleet.
Inmiddels heeft Maria vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen waar ze enorm van geniet.

Kraantje Lek
In de begintijd in Steenderen werkte Maria ‘s avonds in de kantine van Aviko. Later is zij gaan werken in de bejaardenzorg totdat Kraantje Lek (café in Olburgen) op haar pad kwam. Het gezin was inmiddels verhuisd naar Olburgen. Maria begon bij Kraantje Lek als vrijwilliger, maar na een tijdje werd zij gevraagd om daar als vaste kracht te komen werken. “Ik twijfelde of ik dit wel zou kunnen, maar de toenmalige eigenaar had blijkbaar het volste vertrouwen in mij”. En met recht, want later heeft Maria het café overgenomen en al met al heeft zij daar dertig jaar met veel plezier Kraantje Lek uitgebaat.
In juni 2018 heeft Maria de zaak verkocht en is met haar huidige partner (haar toenmalige echtgenoot was helaas al jaren daarvoor overleden) terugverhuisd naar Steenderen waar ze van haar welverdiende pensioen geniet.

Open Tafel
Maria is niet van het stilzitten. Koken en mensen blij maken met lekker eten is haar grote passie. Dus begon zij, na haar verhuizing terug naar Steenderen, bij de Open Tafel in De Bongerd.
Toen De Kei op de woensdagen deze Open Tafel als activiteit overnam en aan Maria vroeg mee te komen, was haar antwoord “Ja graag, ik kom zolang jullie mij nodig hebben”. En ze hebben haar nodig, tot op de dag van vandaag. Haar ogen gaan stralen als ze vertelt over haar werkzaamheden voor de Open Tafel bij De Kei.
Maria zorgt voor de bestellingen, stelt de menu’s samen, kookt elke week heerlijke verse soep, voegt soms aan de bestelde maaltijden van Apetito nog net even iets toe waardoor het nog lekkerder smaakt. En, zegt Maria met trots; “Hoe groter de groep, hoe liever het mij is”. Maria werkt samen met drie andere vrijwilligers in de keuken en voor het tafeldekken en opdienen komt er nog een extra vrijwilliger bij. Maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Maria de drijvende kracht is. Ze wordt door de anderen zelfs ‘chef- kok’ genoemd.
Zelf neemt Maria ook met veel plezier deel aan andere activiteiten die De Kei aanbiedt. Zij biljart elke maandag in De Kei en bezoekt informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten. Ook neemt Maria geregeld de tijd, als zij toch even in De Kei moet zijn, voor een lekker kopje koffie en een praatje.

Kijk op de Kei
Maria stond in het begin sceptisch tegen over de plannen van De Kei.
Haar idee was dat het beter zou zijn als er appartementen in zouden komen. Ook was zij bang dat de subsidie voor De Kei ten koste van andere clubs en verenigingen in Steenderen zou gaan.
Nu ziet Maria alleen nog maar de meerwaarde van De Kei in het dorp. “Er is een veel breder aanbod gekomen, ook voor kinderen en andere doelgroepen, dit had De Bongerd nooit kunnen bieden en er is gelukkig geen enkele concurrentie met de andere clubs en verenigingen in het dorp”, zegt Maria.
Verder heeft Maria vooral heel veel bewondering voor alle betrokken medewerkers en vrijwilligers van De Kei en voor hun 100% inzet.
Zij ziet De Kei nog steeds groeien, “En dat vind ik mooi om te zien!”

Wens
Maria heeft nog wel een wens. Ooit was het de bedoeling dat er een overkapping van De Bongerd naar De Kei zou komen, zij hoopt dat dit nog een keer gerealiseerd gaat worden.

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk: