We hebben weer een prachtige nieuwe expositie

De muren zijn weer voorzien van bijzondere nieuwe werken. Van twee zeer verschillende kunstenaars uit Steenderen is er een mooie expositie samengesteld.

Theo Rengelink; van huisschilderkwast naar hobbykunstschilderkwast.
Als je het huis van Theo Rengelink binnenkomt zie je meteen waar het hierom gaat: schilderijen. De muren zijn gevuld met zijn werk. Theo is een echte autodidact hobby(kunst)schilder.
Op zijn 17e heeft hij zijn eerste echte schilderij gemaakt van twee kalfjes met wat kleinvee. Hij merkte toen al dat hij, net als zijn vader, grootvader en overgrootvader, talent had. Maar doordat hij ging werken als huisschilder, ging trouwen en kinderen kreeg, kwam het er niet meer van. “Eigenlijk heel jammer” zegt Theo “maar zo gaan die dingen”.
Toen Theo met vervroegd pensioen ging, heeft hij de ‘huisschilderskwast’ verruild voor de ‘hobbykunstschilderskwast’.
En met succes. Op zijn zolder heeft hij toen een hele grote werktafel neergezet en alle schilderbenodigdheden aangeschaft of gekregen. Zo ontstond er een fijne werkplek waar hij nog steeds in alle rust prachtige schilderijen maakt.
Theo werkt meestal met acrylverf en heel soms met olieverf.
Het schilderen van huisdieren (al dan niet in opdracht) vanaf een foto is duidelijk zijn passie. Maar ook natuur en landschappen zijn veelvuldig terug te zien op zijn doeken.
Dat de grote meesters uit de middeleeuwen een grote inspiratiebron voor hem zijn kan je terugzien in zijn schilderstijl.
De schilderijen lijst hij niet in. “Dat inlijsten is behoorlijk kostbaar en voegt niks toe aan mijn werk”.
Achter elk schilderij van hem zit een persoonlijk verhaal, van een fijne vakantieherinnering tot een mooi moment met zijn kleinkinderen. Dat maakt het extra speciaal voor hem en daardoor zijn niet alle schilderijen te koop.
Zijn eerste expositie is inmiddels een feit en dat smaakt naar meer. Hij wil andere organisaties gaan benaderen om ook daar zijn schilderijen te exposeren. Maar als je van mening bent dat zijn kunst duur moet zijn, ben je bij Theo aan het verkeerde adres. Hij wil best verkopen om zelf uit de onkosten te zijn maar daar houdt het voor hem dan ook ongeveer mee op.
Hij schildert omdat het zijn passie is en als hij er iemand blij mee kan maken, dan doet hij dat graag.
Op dit moment is Theo’s werk te bewonderen in De Kei in Steenderen. Er hangen achttien schilderijen van zijn hand.

Bas Heinen, 25 jaar en nog volop in ontwikkeling.
Mijn schilderijen zijn vooral visueel onderzoek naar mijn omgeving. Met een camera loop ik door de straten, langs de rivieren en door de bossen en probeer interessante vormen en contrast te vinden. Mijn schilderijen bestaan bijna nooit uit uitgestrekte landschappen. De beelden zijn vaak delen die een persoon vaak over het hoofd zou zien of misschien een detail van een groter geheel. Door hier aandacht aan te geven wil ik overbrengen dat iets niet groots hoeft te zijn om schoonheid te bevatten. 

Lichtgebruik in een schilderij is erg belangrijk en fascinerend voor mij. Het vertalen van een fenomeen als licht naar een 2d oppervlak blijft altijd een uitdaging, maar door hoeveel je ermee kan bereiken en door te experimenteren blijft het interessant. Zo kan je ook gebruikelijke dingen letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht brengen. Ik vind de nacht altijd het mooist om te schilderen, omdat hier licht alles overneemt en je oog kan leiden zonder dat er onnodige elementen afleiden. Daarom heb ik tijdens de laatste jaren van de fine art opleiding aan de HKU (Hogere School voor de Kunsten Utrecht) ook vooral dit onderzocht. Wat betekent licht, hoe gebruiken wij licht en hoe kan ik hiermee spelen met verf.
Olieverf is om deze reden ook mijn meest gebruikte medium. Je kan werken met transparantie, dikte en verschillende lagen om zoveel mogelijk manieren te bedenken om iets aan te pakken. Van dikke kwaststroken tot het verwijderen van verf.

Natuur is ook door de jaren heen steeds belangrijker in mijn werk geworden. Het brengt me rust en de diversiteit zorgt voor eindeloze mogelijkheden. De komende tijd zal ik door blijven schilderen, terwijl ik nu begonnen ben met de opleiding bos en natuurbeheer. Ik hoop zo meer over de natuur te leren en later dit ook in mijn schilderijen te verwerken.

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk: