Interview kunstenaar Lied de Man

Ben je onlangs nog in De Kei geweest? En is je iets opgevallen aan de wandversiering? Dat kan kloppen. Vanaf vrijdag 17 februari valt er weer een nieuwe expositie te bewonderen van onder andere het werk van Lied de Man.
Om je een beetje een beeld te geven wie Lied de Man is en wat zij doet, zit zij vandaag tegenover mij om daarover te vertellen.

Als ik haar vraag hoe zij haar eigen werk zou omschrijven, is het eerste dat bij haar op komt : “ik werk intuïtief en zonder voorop gezet plan, daardoor valt mijn stijl niet in een hokje te stoppen”.

Wonen
Lied heeft een bewogen leven achter de rug met veel verhuizingen, opleidingen en werkplekken.
Lied is geboren in Den Haag, 59 jaar geleden met het gezin verhuisd naar Vierakker, als jong volwassene een jaar in Nieuw Zeeland gewoond, weer terug naar Vierakker, opnieuw naar Nieuw Zeeland om zich uiteindelijk te vestigen in Wichmond. Waar zij inmiddels naar volle tevredenheid woont met manlief en twee volwassen zoons.

Studies en werkplekken
Ook haar studies en werkplekken hebben veel variaties gekend.
Zij begon op de huishoudschool, daarna volgde de opleiding gezinsverzorging. Deze moest zij helaas afbreken nadat zij op haar 18e een ernstig auto-ongeluk heeft gehad. Na een intensief ziekenhuis- en revalidatietraject is zij in Nieuw Zeeland gaan werken in de sieradenbranche en bloemkwekerij. Later volgde Lied in Nederland de 5-jarige opleiding tot goudsmid in Schoonhoven. En tot slot heeft zij de opleiding constructiebouwwerk en lassen met goed gevolg afgesloten.
Door al deze verschillende opleidingen, heeft zij enorm veel materialenkennis opgedaan. “Materiaalkennis is macht”, aldus Lied.

Kunstenaar
Eigenlijk was Lied helemaal niet van plan om kunstenaar te worden. Het leven liep gewoon zo. Na de geboorte van haar tweede zoon ( met het syndroom van down) besloot zij thuismoeder te worden en voor hem te zorgen. Dat gaf haar tijd en ruimte om zich creatief te uiten, intuïtief te doen wat in haar opkwam en te werken met verschillende materialen.
Het meeste werk wat zij nu maakt zijn schilderijen op basis van acrylverf. Op houten planken, op doek, op jute…. het maakt Lied niet uit. Zij ziet eigenlijk overal potentie in. Zij gebruikt de materialen die voor handen zijn, dat waar zij iets bij voelt, dat wat intuïtief in haar op komt. En dat doet zij zeker niet onverdienstelijk!
Zelf vindt ze haar werken overigens nooit echt af, maar ze is er meestal wel tevreden over. “Ik zie soms mijn eigen ‘fouten’ maar dat maakt het juist ook mooi en eigen”.
Het is een creatief proces en, zoals Lied het verwoord: “Hierin vind ik geen grenzen die er bij het leven van alledag wel zijn. Dat is mijn verzet tegen perfectionisme. Deze perfectie geeft je geen ruimte om anders te kijken”.
Dat ‘anders kijken’ is haar kracht. Dat zie je terug in haar werk.

Expositie
Hier en daar heeft Lied eerder geëxposeerd en werken verkocht. Dat ziet Lied echt als een compliment voor haar werk.
Zelf zou Lied naast haar schilderen ook graag iets met fotografie gaan doen. Dus het zou zomaar kunnen dat we over een paar jaar een mooie foto-expositie van haar gaan tegenkomen.

Maar voorlopig is haar schilderwerk te bewonderen in De Kei.
Dus loop gerust eens binnen, bekijk, geniet en als het u erg aanspreekt kunt u het nog kopen ook!

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk:

Lasergamen met KeiKids

Voor leerlingen van groep 5 tot en met 8 organiseren we op vrijdagmiddag 1 maart een lasergame evenement waar je in de sporthal wedstrijdjes tegen elkaar gaat spelen.

Lees verder »