Interview met John Boddeus

Het nieuwe jaar 2023 is amper drie dagen oud wanneer ik John Boddeus ontmoet in De Kei voor dit interview. We kennen elkaar nog niet en nadat ik eerst aan een andere man vroeg of hij John was, kwam de echte John binnen en werd ik naar hem verwezen.
We maakten kennis en zochten een rustig plekje op, voorzien van koffie met later zelfs een vers gebakken wafel erbij.

Geboren en getogen
John is geboren in Amsterdam. Hij is als enig kind opgegroeid in deze stad. Heeft hier de lagere school en de middelbare school doorlopen, maar dat John een echt stadsmens was, kun je niet zeggen. Hij had familie in Drenthe wonen waar hij in de zomer wekenlang logeerde; eerst bij zijn oma en later ook bij zijn tante. Samen met zijn nichtjes en neefjes had hij daar de tijd van zijn leven. De rust en de ruimte van het platteland spraken hem als kind al heel erg aan.
Toch is John na de middelbare school nog jaren in Amsterdam blijven wonen. Hij begon op zijn 16e bij de Belastingdienst, daarna een paar jaar via het uitzendbureau gewerkt om op zijn 21e in het Wilhelmina Gasthuis en later het AMC te werken als salarisadministrateur.
John trouwde nog in Amsterdam, maar toen zijn tweede kind op komst was, verhuisde hij naar Lelystad, alwaar hij zijn functie kon voortzetten bij Onderwijs Lelystad.
Na een heftige periode en een scheiding is John eind jaren 90 terugverhuisd naar Amsterdam.
Hij hertrouwde maar toen die relatie ten einde kwam heeft hij Amsterdam verlaten.

Steenderen
Er brak een nieuwe tijd aan voor John. Hij vestigde zich in Steenderen, een dorp waar hij hiervoor nog nooit van gehoord had, maar het voelde meteen goed.
John wist dat als je wil inburgeren op een nieuwe woonplek, je zelf actief moet worden in de gemeenschap. En dat heeft hij dan ook gedaan. Tot op de dag van vandaag is John een actieve, gewaardeerde en betrokken dorpsgenoot.
Hij begon bij Stichting Welzijn bij de BOS (bezoek- en ondersteuning service). Daar werd hij als vrijwilliger gekoppeld aan een gezin waarvan de man dementie had. Hij kwam daar twee keer per week. Later werd hem gevraagd om nog iemand uit het dorp bij te staan. John heeft dat met veel inzet en betrokkenheid gedaan.
Ook sloot John zich aan bij de plaatselijke tourclub. Twee keer per week werd er gezamenlijk gefietst, een grote passie van John.

De Kei
Toen in 2017 de aankoop van wat nu De Kei is rond kwam, werd John gevraagd om te komen helpen klussen. John stak graag zijn handen uit de mouwen en zag gaandeweg een oude school transformeren in een prachtig buurthuis. Daar heeft hij zeker zijn steentje aan bijgedragen en dat doet hij nog steeds. Want maandelijks komt de bouwcommissie bijeen om de voorkomende klussen op te pakken. En als er geen klus is, geen punt, dan drinken de mannen gezellig samen koffie in De Kei.
Voor een man die graag fietst, is het niet zo verwonderlijk dat hij in 2022 de coördinator van het duofiets-project van De Kei is geworden. Mensen die moeite hebben om zelfstandig te fietsen, kunnen bij dit project terecht. John vertelt: “Er zijn deelnemers uit de Bongerd maar ook een aantal andere deelnemers die regelmatig met een vaste vrijwilliger op pad gaan met de duofiets. Zij spreken onderling af wanneer zij gaan fietsen. Dit schept een band en zowel de deelnemer als de vrijwilliger geniet van een ritje met de duofiets”.
Er zijn op dit moment vijf vrijwilligers actief in dit project en iedereen met een fietswens uit het dorp kan zich aanmelden via De Kei.
In zijn vrije tijd houdt John zich graag bezig met….ja, u raadt het al: fietsen.
Daarnaast wandelt hij ook graag en was hij tot voor kort regelmatig in Frankrijk te vinden. Helaas heeft hij eind december zijn huisje na 23 jaar moeten verkopen.
Nu John weer meer in het land is, heeft hij zich ook aangemeld als vrijwilliger voor het nieuwe wekelijkse lunchproject van De Kei.
Het zou maar zo kunnen dat we hem vaker in nieuwe projecten gaan zien……

Kijk op De Kei
John vat het goed samen; “Geweldig initiatief, de saamhorigheid is groot, het noaberschap geweldig”. Wel vindt hij het jammer dat de grote kracht achter De Kei, Geert Postma, weg is.

Wens
John zou graag zien dat er nog meer nieuwe activiteiten tot ontwikkeling komen. Hij weet dat daar achter de schermen ook zeker aan gewerkt wordt. Zelf denkt hij bijvoorbeeld aan een workshop fotografie ( want ook fotograferen is als heel lang een van zijn favoriete bezigheden). John houdt de ontwikkelingen op De Kei dan ook goed in de gaten.

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk:

De kaarters zijn weer gestart

Elke tweede woensdagavond van de maand is er een kaartavond op De Kei van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur.
Er worden verschillende spellen gespeeld, zoals jokeren, pesten en solokaarten.

Loop eens binnen om te kijken of het je wat lijkt om mee te doen.

Lees verder »

Vrijwilligers gezocht

Voor een nieuw initiatief voor beginnend dementerenden en hun mantelzorgers zijn we op zoek naar vrijwilligers.Heb je affiniteit (en wellicht al ervaring) met omgang met

Lees verder »