Interview met Harry van Rijswijk

door Marjolein Rudolphus

Op een warme zomerse dag ontmoet ik Harry van Rijswijk in De Kei voor dit interview. Het is voor hem de eerste keer dat hij geïnterviewd wordt en voor mij de eerste keer dat ik iemand interview. We hebben er allebei zin in.

Levensloop
Harry is geboren in Amsterdam maar opgegroeid in Amstelveen tussen de weilanden en de koeien. Als kind zag hij hoe langzaam alles volgebouwd werd en wist hij op jonge leeftijd al dat hij, als hij ouder was, weg wilde uit de Randstad.
Nadat hij zijn vrouw Erika leerde kennen en zij klaar was met haar studie in Amsterdam, zijn ze samen naar Zutphen verhuisd.

Harry heeft de studie elektrotechniek en elektronica gedaan en is met deze vakkennis aan de slag gegaan bij o.a. de PTT in Amstelveen en later in Zwolle als projectengineer bij de NS.

Van het één kwam het ander en na de geboorte van hun zoon is het gezin in Steenderen terecht gekomen. Waar Harry overigens in het begin nog wel wat moest wennen, maar zich er nu al jaren helemaal thuis voelt.

Bezigheden
Harry heeft veel bezigheden en is met recht een bezige bij te noemen. Hij houdt van wandelen, fietsen, volleybal, houtbewerken, en dan niet figuurtjes uit hout snijden maar het maken van meubels. Want zoals Harry zegt: “het moet wel functioneel zijn”.
Daarnaast is hij vrijwilliger bij boerderij Ruimzicht in Zelhem/Halle en bij De Kei. Verder is Harry te vinden in het groepje “Hoogstamlui” bij “Het Steenders Landschap”. Samen met andere vrijwilligers houdt hij drie boomgaarden rondom Steenderen bij.
Dit alles doet hij met veel plezier.

De Kei
Harry heeft meegewerkt aan de realisatie van De Kei zoals het nu is. Hij kon hier zijn kennis van elektronica en elektra goed inzetten.
Nu de verbouwing klaar is, zit hij nog in de bouwcommissie van De Kei. Zij komen met 7 á 8 man eens per maand bij elkaar, drinken een bakje koffie en knappen de klusjes op die er op dat moment zijn.
Ook heeft Harry, samen met Rob Gosselink, het Repaircafé gestart dat elke eerste zaterdag van de maand van 13.00 uur tot 15.00 uur in De Kei reparaties uitvoert. Dit doen zij samen met Willy Gal.
Van stofzuiger tot Senseo-apparaat, alles is welkom en 80% van de aangeleverde spullen is te repareren.

Op mijn vraag wat hij van De Kei vindt, is Harry heel positief. “Het is een mooi initiatief, belangrijk dat het er is om de sociale banden te versterken in het dorp. Mensen hebben nu een laagdrempelige inloopplek, want dat ontbrak er in Steenderen voor mijn gevoel nog aan”.
Tip voor De Kei van Harry: “ga zo door!”

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk: