Interview met Jolanda Tiemes

Op een heerlijk zomerse dag had ik een interview met Jolanda: een flexibele, gepassioneerde en optimistische vrijwilligster. Wat een leuke kennismaking met een zelfstandige en zorgzame vrouw.

Opgroeien
Jolanda is geboren in Hengelo (Gld) en ging daar naar kleuterschool Dikkertje Dap en naar de openbare lagere school. Het vervolgonderwijs was voor haar de lagere huishoudschool in Doetinchem. Ze is daar met veel plezier naar toe gegaan.
Al op haar 14e kreeg ze verkering met Corrie; de man met wie ze al weer 34 jaar getrouwd is. Dat was ook haar kennismaking met Steenderen, waar ze eerst een paar dagen per week bij haar, toen nog, vriendje bleef. Daarna volgden er een tijdje wonen boven Concordia (voormalig vergader- en feestgebouw aan de Dorpsstraat), wat jaren aan de Pr. Bernhardlaan en nu al weer jaren aan de Molenkolkweg in het ouderlijk huis van Corrie. Samen hebben ze twee zonen gekregen.
Jolanda heeft veel pech met haar lichamelijke gesteldheid. Al op haar 7e kwam ze in de lappenmand met een ernstige ziekte. Dit is haar hele leven een bepalende factor geweest. Haar kinderen zeiden dat het ziekenhuis het 2e huis van mama was.
Ze heeft wel een tijdje gewerkt in de schoonmaak bij de Coberco-kaasfabriek, maar is ondertussen al jaren afgekeurd.

Hobby’s
Jolanda zwemt bijna elke dag met een groepje vrouwen; ’s zomers in het openluchtbad in Steenderen en ’s winters in het overdekte bad in Zutphen.
Ze speelt graag het kaartspel Skip-Bo met een vast groepje mensen.
Ook kookt ze regelmatig samen met een paar mensen; heerlijk om nieuwe dingen uit te proberen.
Daarnaast heeft ze een aantal sociale contacten die belangrijk voor haar zijn en is ze veel op pad en bezig met van alles en nog wat. Kortom een actieve dame binnen de grenzen van haar kunnen.

De Kei
Jolanda vindt het helemaal fijn op de Kei. “Ik ben van muurbloempje naar bloem tussen de mensen gegaan.” Haar lichamelijke gesteldheid is sinds 3 jaar weer wat beter, waardoor er weer energie is voor activiteiten buiten de deur.
Ze is actief als gastvrouw op De Kei. Ze helpt bij “de Open Tafel” op woensdagmiddag, soms regelt ze de koffie bij een activiteit en verder staat ze klaar voor allerlei hand- en spandiensten. Jolanda voelt zich als een vis in het water op De Kei.
Ook heeft ze kortgeleden voor het eerst meegedaan aan de bingo, supergezellig, alleen voelde ze zich wat bezwaard over de grote hoeveelheid prijzen die ze mee naar huis nam. Beginnersgeluk!

Toekomst
Fysiek blijft het altijd een uitdaging en spannend hoe de dingen zich ontwikkelen. Jolanda: “Ik leef bij de dag”.

Wens voor De Kei
Jolanda hoopt dat het lang zo mag blijven. “Zolang ik kan blijf ik me voor De Kei inzetten, ik zou het voor geen goud willen missen.”
Verder lijkt het Jolanda heel leuk om deel te nemen aan een kookclub op De Kei. “Gezellig samen koken en dan lekker samen opsmikkelen. ”

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk: