Interview met Sija van Ewijk

Op een warme, zonnige ochtend eind augustus ontmoet ik Sija van Ewijk in De Kei voor dit interview.
Dat De Kei druk bezocht wordt, blijkt wel uit het feit dat beneden alle ruimtes in gebruik zijn waardoor wij moeten uitwijken naar de bovenverdieping.

Geboren en getogen
Sija is in 1959 geboren in Aalten, waar zij woonde met haar ouders, haar oudere zus en broer en haar eeneiige tweelingzus. Zij heeft in Aalten op zowel de lagere als ook de middelbare school gezeten.
Haar vader had een tandartspraktijk in Aalten en als kind mocht Sija hem soms assisteren door bijvoorbeeld amalgaamvullingen te maken.
“Ik heb een fijne jeugd gehad”, zegt Sija, “maar door de praktijk van mijn vader wist iedereen in het dorp wie ik was en dat voelde soms onvrij.”

Opleiding en werk
Na de middelbare school is Sija naar Utrecht verhuisd om in het WKZ (Wilhelmina Kinderziekenhuis) een tweejarige instroomopleiding tot verpleegkundige te volgen. De overgang van het dorp waar ze vandaan kwam naar de grote stad was niet zo makkelijk voor haar. Maar al snel voelde zij zich er thuis en sloot zich later aan bij een studentenvereniging. Diverse verpleegopleidingen en werkplekken verder, begon Sija in 1986 als wijkverpleegkundige (ouderenzorg en consultatiebureau) in een achterstandswijk in Utrecht. Daar leerde zij o.a. omgaan met andere culturen, normen en waarden dan waar zij zelf mee groot gebracht was. Zij zag het als een uitdaging om zich hier toe te verhouden en had dienstbaar en zorgzaam zijn hoog in het vaandel staan.
In 2000, inmiddels had ze haar huidige man ontmoet, wilden ze graag weg uit de stad en verhuisden zij naar Steenderen. Haar man vond een baan in Doesburg. Sija’s baan bij Sensire (en later bij Buurtzorg) volgde snel want zoals Sija zegt: “als verpleegkundige is er altijd en overal werk voor je”.

De Kei en andere bezigheden
Sija werd benaderd door De Kei of zij interesse had in het gastvrouwschap. En zo begon in 2019 haar ‘loopbaan’ in De Kei.
Het gastvrouw-zijn past haar goed. Haar eigenschappen van dienstbaar en zorgzaam zijn komen hier helemaal tot hun recht.
Op woensdagmiddag en vrijdagochtend is zij aanwezig om iedereen welkom te heten, te luisteren naar hun verhaal, eventuele vragen te beantwoorden of door te verwijzen naar de juiste persoon.
Uiteraard schenkt Sija ook graag een heerlijk kopje koffie of thee voor elke bezoeker van De Kei.
Als het nodig is, ondersteunt zij bij andere activiteiten die plaatsvinden tijdens haar aanwezigheid, zoals koersbal en de open-tafel-lunch.
Daarnaast is Sija begin 2022 mensen gaan begeleiden in de bibliotheek in Doetinchem bij de basiscursus ‘Klik en Tik’ en ‘Digisterker’. Ook bezoekt zij namens de gemeente Bronckhorst mensen uit de gemeente die 75 jaar geworden zijn om te inventariseren waar zij tegen aan lopen en hulp of ondersteuning bij nodig hebben.

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar naast al deze activiteiten heeft zij nog genoeg ruimte om in haar vrije tijd met veel plezier te lezen, bakken, koken, computeren en te zingen in het vrouwenkoor Amazing.

Kijk op De Kei
Sija ziet dat er duidelijk een verbindende factor in het dorp is gekomen met de komst van De Kei. Er worden veel verschillende activiteiten georganiseerd, mensen kunnen elkaar ontmoeten, meedoen aan activiteiten, gewoon even wat komen drinken, een praatje maken en er is altijd ruimte voor nieuwe ideeën en/of initiatieven.
Sija sluit af met de wens: “dat De Kei maar door steeds meer mensen gevonden mag worden”.

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk:

Volleybal Welzijn stopt

Na meer dan 50 jaar wordt het volleybalclubje van Stichting Welzijn Steenderen opgeheven. Al in 1968 werd het opgericht, maar tijden veranderen en de animo

Lees verder »