Expositie Dondersteendersen

Joyce Gouda van boerderij De Vierslag en Willeke Groeneweg als vorige bewoner van De Vierslag exposeren samen in De Kei.
Hoe leuk is dat idee?! Het geluk van alle tijden straalt er van af.

Willeke Groeneweg heeft haar jeugd doorgebracht ‘an de Möllekolk’, samen met haar ouders, broer en zus. Met plezier kon ze daar de dieren verzorgen (geit “Okko”, varkentje “Spekkie”, hond “Maxi”, kat “Omaatje”, ganzen “Maxima en Willem-Alexander). Haar hobby’s waren verder vissen, schaatsen, zwemmen, muziek maken, volksdansen en tennissen.
In de expositie is werk te zien variërend van “De plompebladeren van de Molenkolk” tot “De surfer van de Doradobeach”. Haar kindertijd was bepalend voor de kunst die ze nu maakt. Natuur en eigen natuur is de basis van haar werk. Met trots toont ze enkele werken die jarenlang bij haar ouders op de Vierslag hebben gehangen. ‘De sterrenhemel’ schilderde ze voor haar vader en het schilderstuk ‘Vogels’ gaf ze aan haar moeder. Daarmee is het tevens een ode en goede herinnering aan haar ouders. Hoe bijzonder is het dat haar moeder haar leven lang in “De Vierslag” heeft gewoond. Tijdens haar middelbare schoolperiode schilderde ze “De maan boven de afsluitdijk” en tekende ze “De Kloostertuin” in Zutphen.
Het is voor Willeke een eer dat Joyce als huidige bewoner van “De Vierslag” haar vraagt voor deze gezamenlijke expositie. De Vierslag is wat hen bindt!
De schilderwerken, gouaches, portretten en collages van Willeke shinen. Het klankkleurrijke en verrassende resultaat van improvisatie en gevoel. Wild en vrij. Stuk voor stuk met een eigen ritme en cadans. Dat kan ook niet anders; Willeke is -naast kunstenares- een jazzsaxofoniste die haar sporen heeft verdiend. Haar werk doet denken aan Chagall, Malevich en Kandinsky. Sfeervol, harmonisch en atonaal.

Naast Willeke is het werk van Joyce Gouda te zien. De schilderijen van Joyce zijn surrealistisch en speels, vaak met een reflectie van haar gedachten over het leven.
De schilderijen van Joyce zijn opgebouwd uit diverse lagen, vanuit exploratie en spel naar detail en beheersing. Tijdens dit proces ontstaat verbinding met het gecreëerde decor en wordt de voorgrond ingevuld. Het werk is mixed media, wat inhoudt dat er diverse materialen worden ingezet om het werk zijn diepe uitstraling te geven.

Wat Willeke en Joyce verbindt is de prachtige boerderij De Vierslag. Een sprookjesachtige en inspirerende plek. Willeke groeide er op. Joyce woont er nu.

Wil je een privérondleiding van Joyce en/of Willeke zelf langs haar werk? Zodat ze je er alles over kunnen vertellen?

Contact Joyce via joyce_gouda@hotmail.com

Contact Willeke via www.willekegroeneweg.nl

De expositie “Dondersteendersen van De Vierslag” is vanaf 22 september te zien en duurt tot 2024.

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk: