Hoe Shervan inburgerde via De Kei

(artikel uit Contact Midden Bronckhorst)

Syrische vluchteling haalt diploma Zorg en Dienstverlening

STEENDEREN – De afgelopen twee jaren waren een stortvloed aan ervaringen voor Steenderenaar Shervan Mustafa. Met een diploma en een baan als resultaat.

Shervan kwam in 2015 als Syrische vluchteling naar Nederland. Na geruime tijd in een AZC en andere woonplekken streek hij eind 2017 neer in Steenderen. Daar kwam hij in beeld bij buurt- en activiteitencentrum De Kei en raakte hij gaandeweg betrokken bij alles wat daar gebeurt. Al gauw werd duidelijk dat Shervan over kwaliteiten beschikt, die met begeleiding nog beter uit de verf zouden kunnen komen.

Taal
Met veel oefenen werd zijn Nederlands steeds beter en het idee ontstond dat Shervan met een basisdiploma meer kans had op een betere plek in de maatschappij. Daarom liep hij, om Nederland ‘van binnen’ te leren kennen, allerlei mini-stages bij scholen, in de zorg en bij een zorgbakkerij. Vervolgens besloot hij de entreeopleiding Zorg en Dienstverlening bij Aventus te gaan doen. De stage die hij voor deze opleiding moest doen liep hij bij het Sociaal Team van Bronckhorst. Dat beviel zo goed dat het resulteerde in een baan: hij werkt nu als administratief ondersteuner bij het Sociaal Team.
Wie met Shervan praat, ontmoet een enthousiaste sociale jongeman met een uitgesproken mening. ”Ik heb in De Kei in Steenderen Nederlands geleerd door kleine gesprekjes met allerlei mensen te voeren”, zegt Shervan. “Gaandeweg werd me duidelijk dat je in Nederland veel kansen hebt, als je de weg maar weet. Met alle informatie kon ik mijn toekomstbeeld vormen en ben ik de opleiding gaan doen.”

Lastig
“Waar ik wel tegenaan ben gelopen is dat ik zie dat zowel nieuwkomers als Nederlanders het soms lastig vinden naar elkaar toe te stappen of open voor elkaar te staan”, vervolgt Shervan. “Deze barrière kwam ik zelf ook tegen met het zoeken van een school. Het heeft even geduurd voordat ik de kans kreeg ergens te starten met een opleiding. Tijdens mijn stage bij het Sociaal Team ben ik er steeds meer van overtuigd geraakt dat alle nieuwkomers hulp nodig hebben om verder te komen en te leren hoe je het leven in Nederland vorm kan geven.”
Shervan zegt veel ervaringsverhalen te hebben gelezen op de website ‘Het begint met taal’. “Daar zie je hoe belangrijk contact met Nederlanders is voor nieuwkomers. Zelf heb ik de overtuiging dat we op de wereld zijn om elkaar te helpen. Nu mijn stage is uitgemond in een baan, geeft dat me de kans de brug te slaan voor mensen die nog (verder) moeten en willen inburgeren.”

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk: