Interview Marijke Melsert en Elly Klompenhouwer

Deze maand staat het interview in het teken van het stoppen van de initiatiefnemers van Keispiratie. Het is een dubbelinterview met Marijke Melsert en Elly Klompenhouwer, twee enthousiaste dorpsgenoten die Keispiratie op de kaart hebben gezet.
Zij vertellen over het ontstaan, de successen en waarom ze stoppen.

Keispiratie
Ruim twee jaar geleden stond er een oproep in de nieuwsbrief van De Kei, door het bestuur van Stichting Welzijn, met de vraag of iemand maandelijks iets zou willen organiseren in De Kei voor een brede doelgroep. Marijke en Elly reageerden op deze oproep en zij gingen vol enthousiasme aan de slag. Al snel rolden er allerlei ideeën over tafel. Denkend aan het logo ‘De Kei dat ben jij’, ontstond bij hen de gedachte dat er “veel keien met potentie in Stonecity (Steenderen) wonen”. En dat werd hun uitgangspunt.
Er waren nog een paar pijlers in het concept belangrijk voor Marijke en Elly; het moet een verbindend karakter hebben met leuke, inspirerende activiteiten en lezingen. Deze moeten laagdrempelig en voor én door dorpsgenoten uitgevoerd worden. Het doel is om mensen een leuke inspirerende avond te bezorgen. Maar ook om verschillende leeftijdsgroepen aan te spreken, zodat mensen die nog niet bekend zijn met De Kei, kennis kunnen maken met waar De Kei voor staat en wat het te bieden heeft.

De successen
Elly: “We zijn maar gewoon van start gegaan en hebben er veel tijd in gestoken”.
Marijke laat een lijstje zien waarop alle activiteiten staan van de Keispiratie-avonden van de afgelopen twee jaar.
Dat waren heel diverse bijeenkomsten. Zo was er onder andere een lezing over grenzen verleggen, werden er kerststukjes gemaakt, was er een presentatie over vitaliteit (zelfs twee keer, omdat er zoveel animo voor was), was er een schrijfworkshop, maar ook kon je leren hoe je klusjes in en om het huis kunt uitvoeren, viel er iets te leren over permacultuur en nog veel meer.
Tijdens de laatste keispiratie-bijeenkomst werd er kunst gemaakt van spullen uit de kringloopwinkel. Het was een groot succes met een hoge opkomst. Deze kunstwerken waren na afloop nog een aantal weken te bewonderen in De Kei, wat veel positieve reacties opleverde!
Veel bijeenkomsten werden goed bezocht. Het enthousiasme was groot. Dorpsgenoten die elkaar nog niet kenden, ontmoetten elkaar en ontdekten bijvoorbeeld dat zij dezelfde belangstelling deelden.
Elly: “Deelnemers gingen opgeladen en met blije gezichten weer naar huis”.
Er kwamen mensen naar De Kei die anders niet zomaar de drempel over gekomen waren.
Marijke: “Deze mensen gaf ik dan een rondleiding en vertelde over andere activiteiten in De Kei. We waren ook een beetje ambassadeur voor De Kei”.

Wat ging minder goed dan verwacht?
Marijke: “Het was enorm veel werk achter de schermen om elke maand iets passends aan te kunnen bieden. Het vinden van sprekers, afspraken maken over de kosten, over tijd en datum, teksten schrijven voor de nieuwsbrief en de website. Maar soms ook mensen over hun drempelvrees heen helpen als zij zich wat onzeker voelden om op het podium te gaan staan.”
Elly: “De uiteindelijke presentatie is eigenlijk maar het topje van de ijsberg qua inspanning en tijd die er in de voorbereiding van elke activiteit gaat zitten”. Marijke vult aan: “Dat is goed, maar als de opkomst dan bij sommige activiteiten minimaal is of er helemaal geen aanmeldingen komen waardoor de activiteit gecanceld moet worden, dan is dat niet zo motiverend.”
Ook bleek het lastig om mensen te vinden uit het dorp die een presentatie zouden willen geven. Er zijn genoeg dorpsbewoners die wat te bieden zouden hebben. Maar wat voor hen een interessante hobby of (professionele) bezigheid is, is echt iets anders dan hiermee op het podium staan. Dat begrijpen Marijke en Elly heel goed.

Waarom ze met Keispiratie stoppen.
Begin maart was het voor Marijke en Elly duidelijk dat zij wilden gaan stoppen met het organiseren van de Keispiratie-bijeenkomsten.
Zij hebben dit in goed overleg met het bestuur van Stichting Welzijn en De Kei besloten.
Twee jaar lang en met veel enthousiasme, inzet en plezier hebben Marijke en Elly samengewerkt. Er zijn door de bijeenkomsten meer mensen bekend geraakt met De Kei. Zij zijn binnen gekomen via een Keispiratie-avond. Dat was één van hun doelen en daar zijn zij zeker in geslaagd.
Marijke en Elly gaan zich nu weer op andere dingen in hun leven richten. “Maar mocht het bestuur ons nog eens nodig hebben voor een activiteit, daar staan wij zeker voor open.”

Hoe kijken jullie er op terug?
Marijke en Elly zijn het erover eens: “Het was goed, leerzaam, leuk om te doen, we vulden elkaar goed aan en hebben veel lol gehad. Wij hebben er vertrouwen in dat De Kei en het bestuur van Stichting Welzijn andere leuke en passende activiteiten blijven aanbieden en een bredere doelgroep aan zich zal blijven binden.”
Marijke en Elly willen het volgende nog even kwijt:
“Erika Kuik heeft achter de schermen veel voor Keispiratie gedaan. Ook de samenwerking met het bestuur was fijn. Wij kregen alle vrijheid, vertrouwen en medewerking. Het bestuur stond overal voor open. Dat werkte aan alle kanten heel prettig”.

(Red. De naam Keispiratie blijft bestaan. Er vinden al andere activiteiten onder die noemer plaatst, zoals kookworkshops en films en hopelijk blijven er mensen met nieuwe ideeën komen. Elly en Marijke bedankt voor jullie Keispiratie!)

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk:

Proeverij Apetito

Welzijn Steenderen en Apetito nodigt je van harte uit voor de gratis Apetito Proeverij op dinsdagmiddag 24 mei van 14.30 uur tot 16.30 uur. Je

Lees verder »