Nieuwe expositie

Er is weer prachtig werk te bewonderen aan de muren van De Kei. Twee kunstenaars met verschillende stijlen en beiden zeer de moeite waard! De expositie zal te zien zijn tot ongeveer eind mei van dit jaar.

Jan van Hal
Op de lagere school tekende hij het oerwoud, tijgers en jagers en kreeg hij op zijn kop van de meester omdat hij zich niet aan de opdracht hield. Het tekenen en schilderen zat er bij Jan al van jongs af aan in.
In 2005 won hij de Gelderlander Kunstprijs en zijn schilderijen worden regelmatig tentoongesteld. In De Kei is werk uit verschillende series te bewonderen.
Zijn gehele werkzame leven zat hij in het schilderwerk, eerst als medewerker bij de familie Koekoek en later nam hij dit bedrijf over. Het schildersbedrijf had hij tot zijn pensioen. Het kunstschilderen had altijd zijn interesse maar naar de kunstacademie, dat was thuis geen optie. Gelukkig werd zijn talent wel gezien. Op zijn zestiende kreeg hij van zijn peetoom zijn eerste olieverf en zijn docent van de technische opleiding gaf hem zijn eerste tekenlessen. Daarna heeft hij onder andere nog opleidingen gevolgd bij Jos Klaver.
Er waren periodes waarin Jan vooral landschappen schilderde, of technieken oefende door meesterwerken na te maken. Maar op dit moment haalt hij de inspiratie van zijn kunst voornamelijk uit zijn reizen naar Afrika, Marokko en Amerika, het zijn veelal herinneringen. Zijn werk is abstract en figuratief. In De Kei zijn beide stijlen te bewonderen, voornamelijk de figuratieve werken en zelfs een doek wat hij 60 jaar geleden al maakte.

Dini van Leussen
Samen met een vriendin ging ze zo’n jaar of 15 geleden, gezellig samen, een schildercursus doen. Niet wetende dat het uit zou groeien tot iets waar ze zoveel plezier uit haalt. Samen met haar man woont ze in Steenderen. Haar twee zoons, Randolph en Joost, groeiden hier op. Zij zijn beiden uitgevlogen en Dini is trotse oma van drie kleindochters. Jarenlang heeft ze haar man ondersteund in het autoschade bedrijf en rond haar eenenvijftigste ging ze, tot haar pensioen een aantal jaar geleden, werken in de gehandicaptenzorg (Elver, destijds Fatima). Het schilderen was in deze periode altijd al een grote hobby naast haar werkzaamheden.
De expositie in De Kei is voor Dini de eerste expositie. Ze haalt haar inspiratie uit bestaande beelden die ze tegenkomt in haar dagelijks leven, altijd herkenbaar en vaak ook realistisch geschilderd. Maar in verschillende stijlen en technieken op het doek gebracht. Dini volgde cursussen bij Simone Drenth.
“Schilderen is voor mij”, aldus Dini, “hetzelfde als een boek lezen voor een ander”. Ontspanning maar ook inspanning door de concentratie en technieken die nodig zijn. In deze expositie is ze erg trots op het doek ‘Dame in Bont’ en het doek ‘Toscane’. Dit laatste doek heeft ze geschilderd in de eerste corona lockdown terwijl haar man ziek was. Dan brengt het schilderen een welkome afleiding maar ook opperste concentratie en precisie. Iets wat zeker terug te zien is in het werk!

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk: