Interview Ine Galle

Deze maand is het woord aan Ine Galle.
Zij is eigenlijk niet echt een vrijwilliger van De Kei, maar toch is zij vrijwillig bezig in De Kei.
Ine heeft namelijk een passie (koken met wat de natuur ons in overvloed geeft) en een missie (het verbinden van mensen met elkaar).
Hoe dat precies zit lees je in dit interview, want Ine vertelt er enthousiast over.

In een notendop
We stappen met grote stappen door het leven van Ine. Details over haar privéleven vindt ze niet zo belangrijk voor dit interview.
Maar ik stel haar toch even wat vragen. We willen haar natuurlijk ook een beetje leren kennen.
Ine is in Zwolle geboren, maar bracht haar jeugd door in Eefde.
Na de middelbare school heeft zij in Zwolle de lerarenopleiding gedaan en aansluitend in Nijmegen bedrijfscommunicatie gestudeerd aan de universiteit.
Met alle diploma’s op zak is zij de zakelijke dienstverlening ingerold en heeft bijna twintig jaar voor diverse werkgevers gewerkt.
In 1995 kwam Ine in Steenderen wonen. Haar twee kinderen zijn hier geboren en opgegroeid en inmiddels ook alweer uitgevlogen.
Sinds 2012 werkt Ine fulltime als zzp’er in de zorg. Zij biedt haar diensten aan als adviseur technologisch projectleider binnen de ouderenzorg. Hiervoor reist zij van maandag t/m donderdag het hele land door. Op vrijdag is ze thuis, werkt ze thuis. Maar houdt ze ook tijd en ruimte over voor andere dingen. Want zoals Ine zegt: “Werken is leuk, maar er is meer in het leven dan werken.”
Zoals (vegetarisch) koken en gebruik maken van de producten die wij in overvloed om ons heen hebben, op natuurlijke wijze tuinieren, inmaken, de natuur, vlinders, hommels, bijen en tuinen. Maar ook op sportief gebied is Ine een bezige bij. Ze heeft er net een fietsvakantie van twee weken opzitten, is voorzitter van de plaatselijke badmintonvereniging BCS én actief lid.

Vegetarisch koken
Dit was een korte introductie van Ine, zelf wil zij vooral vertellen over wat zij in De Kei doet. Over het waarom en hoe en voor wie.
Het idee ontstond na corona. Een workshop in De Kei organiseren om mensen kennis te laten maken met de oneindige mogelijkheden van het vegetarisch koken. Want veel mensen zijn zich steeds meer bewust van het klimaat, hun gezondheid en het milieu. Ze willen best een dagje, of misschien wel een paar keer per week geen vlees eten. Of willen helemaal ‘van het vlees af’. Maar als je daar niet zo in thuis bent, hoe doe je dat dan? Wat heb je nodig om een lekkere voedzame en verantwoorde maaltijd op tafel te zetten?
Ine en goede vriendin Babette Werdmölder hebben daar hele smakelijke en verantwoorde ideeën over en wilden dat graag delen met anderen.
Zij gingen om tafel, brainstormden en al gauw was het concept ‘workshop eten zonder vlees’ geboren.

De keuken van De Kei
Ine had samen met Babette geregeld dat zij de keuken van De Kei konden gebruiken voor hun workshops. Die keuken is van alle gemakken voorzien. Je kunt er goed koken en daarna aan de lange tafels gezellig samen eten.
En zo startte begin 2023 hun eerste maandelijkse kookworkshop. Ine bereidde alles met Babette voor en deden samen de boodschappen.
Met maximaal acht mensen doken zij enthousiast de Keikeuken in om kookles te geven. De gemaakte gerechten aten zij na afloop samen met de deelnemers op en de deelnemers kregen de recepten mee naar huis.
Dit bleek een succes. Mensen lieten zich graag inspireren door Ine en Babette. Van welke kruiden gebruik je tot hoe vervang je de voedingsstoffen van het vlees en wat er al niet bij komt kijken. Een voorverwerkte vleesvervanger komt in hun keuken niet voor. Zij werken met natuurlijke producten, zoals peulvruchten, paddenstoelen, noten, tempé, en tahoe.
Kennis overdragen, bewustwording, inspireren, motiveren, verbinden en laagdrempelig. Dat zijn de drijfveren. “Uiteraard is het sociale aspect ook heel belangrijk”, zegt Ine.

Nieuw concept
Maar bovengenoemd concept kost veel voorbereidingstijd. En naast de drukke baan van Ine (en Babette) besloten zij het iets anders aan te pakken.
De drijfveer bleef hetzelfde, de passie ook. Maar in een iets ander jasje gegoten.
Er zijn nu een aantal workshops in het voorjaar en najaar.
Zij werken met twee verschillende soorten tickets die via De Kei (houdt de nieuwsbrief goed in de gaten!) verkrijgbaar zijn voor een klein bedrag.
Er zijn vier tickets voor mensen die mee willen denken met de voorbereiding, inkopen doen en samen willen koken onder begeleiding van Ine en Babette (van 17:00 tot 19:00 uur). Alles gaat in overleg, met de kennis en deskundigheid van hen. Maar ze staan altijd open voor nieuwe ideeën of producten uit eigen tuin van de deelnemers.
“En is er geld over van de boodschappen, dan kopen we een flesje wijn voor bij het eten of bieden iedereen gratis koffie of thee aan na afloop.”
Daarnaast zijn er twaalf tickets (van 19:00 tot 21:00 uur) voor mensen die een fijne avond willen hebben. Die andere mensen willen ontmoeten, gezellig willen mee-eten, kennis willen maken met de vegetarische keuken, proeven wat de koks bereid hebben, geïnspireerd en met nieuwe vegetarische kookideeën weer naar huis gaan.

Iedereen is welkom
Soms wordt er nog wel eens gedacht dat De kei er vooral voor de ouderen onder ons is. Niets is minder waar. Dat bewijzen ook deze kookworkshops. De samenstelling van de groep deelnemers wisselt per keer. Mensen melden zich individueel aan, maar soms ook als groepje, of nemen een vriend(in) mee die helemaal niet in Steenderen woont. Ook de leeftijdsopbouw van de deelnemers is heel divers. “Grofweg zou je kunnen zeggen dat die ligt tussen de 30 en de 75 jaar. Man en vrouw, jong en oud, ervaring of juist helemaal niet…..iedereen is welkom. We doen het samen met en voor elkaar.”

De missie
Ine heeft naast dit alles nog een missie. Zij weet uit ervaring dat je zomaar bij De Kei kunt aankloppen met een leuk, interessant of boeiend idee. Maakt niet uit wat het is. Daarvoor hoef je helemaal geen vaste vrijwilliger te zijn of te worden. “Dat zijn Babette en ik ook niet en toch hebben wij een vaste plek gekregen met onze workshops”.
Ine spreekt de wens uit mensen te motiveren om ook De Kei te benaderen als zij een idee hebben. Er zijn binnen De Kei altijd mensen die met je mee willen denken. Of, als dat fijn is, er iemand bij zoeken om jou te ondersteunen in wat jij te bieden hebt.
“De Kei staat ook voor omzien naar elkaar in ons dorp en verstevigen wat er al is.”