‘Rolling Stone’
‘Tot mijn zesde jaar heb ik in het kleine dorp Nieuw-Buinen in Drenthe gewoond. Mijn vader was het hoofd van de lagere school en mijn moeder was huisvrouw. Doordat mijn vader leraar werd op een middelbare school verhuisden we naar Coevorden.’ Dit was het antwoord van Erika op mijn vraag naar haar wortels. ‘Op mijn 18de vond ik het heel fijn om Drenthe te verlaten en ergotherapie in Amsterdam te gaan studeren.’ Hier dompelde Erika zich onder in het brede culturele aanbod van een grote stad en genoot daar enorm van. Én ze ontmoette Harry. Na een paar jaar besloot dit stel dat ze de Randstad wilden verlaten. Ze vonden werk in Zwolle en Zutphen en aangezien ze in deze laatste plaats een goed appartement konden huren, werd dit hun nieuwe woonplaats. Na de geboorte van zoon Bart zochten ze een huis met een tuin in de omgeving. De Drentse zwerfkei kwam zodoende al rollend in Steenderen terecht.
‘Klei gaaf’
Erika heeft een brede belangstelling en veel hobby’s, zoals: lezen, wandelen, zwemmen, koken en werken met klei. De kleihobby was interessant, want toen Bart naar school ging, werd Erika al snel ingeschakeld bij de lessen handvaardigheid. Eerst alleen in de klas van haar zoon, maar al snel gaf ze lessen voor de hele school. Dit beviel zo goed dat hieruit een eigen bedrijf voortvloeide: het mobiele atelier ‘Klei Gaaf!’ Meerdere kinderen en volwassenen hebben workshops bij haar gevolgd en mooie kunstwerken thuis staan. Erika heeft zelf o.a. geëxposeerd in de Kapel in Bronkhorst en meegedaan aan de Kunst-4-daagse.
‘De Kei dat ben jij’
Deze uitspraak is zeker van toepassing op Erika. Hoe dat zo gekomen is? Eind 2017 wierp ze nieuwsgierig een blik in de oude Joannesschool die de metamorfose naar multifunctioneel activiteitencentrum onderging. Meteen werd ze door de immer enthousiaste Geert Postma rondgeleid. Hij merkte de belangstelling van Erika en vroeg: ‘Vind je het leuk? Wil je iets doen?’ Op haar bevestigende antwoord en haar tegenvraag: ‘Maar wat dan?’ kwamen ze tot de conclusie dat het bijhouden van de website van Welzijn een mooi begin zou zijn. Dat voorzichtige begin had grote gevolgen. Behalve de website van Welzijn doet Erika nu ook de websites van ‘de Kei’ en ‘Meedoen in Bronckhorst’, verzorgt ze de persberichten en de social media, kortom: Erika = communicatie.
Voor de websites ging ze ook foto’s maken van alle verschillende activiteiten en kwam zo terecht bij ‘het Taalcafé’, waar mensen met een andere moedertaal dan Nederlands welkom zijn. Initiatiefnemer Sveja merkte ook hier weer enthousiasme en stelde weer die vragen: ‘Vind je het leuk? Wil je iets doen?’ Erika antwoordde weer bevestigend en in de tijd dat corona geen roet in het eten gooit, begeleidt ze al enige tijd twee keer per week een groepje mensen. Inmiddels is ze eveneens twee keer per week gastvrouw. Het is duidelijk: Erika is een van die onmisbare drijvende krachten van de Kei.
Erika geniet erg van contacten met andere mensen. Haar wens is dat alle mensen in deze omgeving gemakkelijk hun weg naar de Kei gaan vinden om bijvoorbeeld:
- Iets te drinken na een wandeling
- Een workshop of lezing te volgen
- Samen te koken en eten
- Een spel te spelen
- Andere mensen te ontmoeten
Steentjes
Erika is afgelopen zomer ook met de jeugdige Steendernaren aan de slag geweest. Ze was een van de vrijwilligers van De Kids Zomerweken. Als afsluiting van dit interview heeft Erika een heuse ‘scoop’ oftewel een primeur in deze nieuwsbrief:
‘Dit jaar wordt wéér het Kids Huttendorp georganiseerd!’