Interview met Marieke Schotman

Vandaag interview ik Marieke Schotman. Ook al ken je haar niet, ik durf te wedden dat zij bij alle dorpsbewoners met enige regelmaat, door weer en wind, iets door de brievenbus doet. Zij is namelijk de postbode in Steenderen.
We spreken op een natte, gure herfstavond af in De Kei, maar tegen onze verwachting in is De Kei gesloten dus interview ik Marieke bij mij thuis aan de keukentafel.

Geboren en getogen
Zo’n dertig jaar geleden is Marieke geboren in het ziekenhuis in Zutphen, maar ze woont haar hele leven al in Steenderen. Ze is opgegroeid bij haar ouders samen met haar twee en een half jaar jongere broertje.
“Opgroeien in Steenderen was fijn, ik heb een goede jeugd gehad, alles kon thuis”.
De Kei kent zij nog van vroeger, toen het nog de Johannesschool was. Tot en met groep 3 heeft zij daar op school gezeten, daarna ging Marieke naar Het Kompas in Doetinchem. Deze vorm van onderwijs paste haar beter; kleinere klassen en meer individuele aandacht.
De middelbare school doorliep zij in Zutphen op het Daltoncollege waar zij voor de richting ‘verzorging’ koos.

Opleiding en werk
Na verschillende stages in de zorg en het behalen van haar diploma wist Marieke niet zeker of ze wel in de zorg wilde gaan werken. Ze besloot zich aan te melden voor een opleiding tot administratief medewerker.
En beviel die opleiding? “Nee, ik vond er niks aan. Dat was echt niet mijn ding”. Dus stopte Marieke na het eerste jaar .
Daarna heeft zij verschillende bijbaantjes gehad, o.a. bij de supermarkt in Steenderen die toen nog Super de Boer heette.

Verdriet
Jaren later kreeg zij te maken met diverse sterfgevallen binnen haar familie. Heel dierbare mensen vielen weg. Ook haar oma Marie overleed waar zij een bijzondere band mee had. Zij is zelfs vernoemd naar haar oma Marie. “Mijn ouders hebben er alleen nog ‘ke’ achter geplakt”. En zo draagt ‘Marie-ke’ met trots haar naam.
Marieke had veel verdriet van alle dierbaren die wegvielen, ze heeft een tijdje thuisgezeten om dit allemaal te verwerken.
Na deze moeilijke periode herpakte Marieke zich en heeft ze in de zorg op verschillende werkervaringsplekken gewerkt.
Marieke woont inmiddels deels in Steenderen bij haar ouders en deels in Zutphen bij haar vriend die zij zeven jaar geleden op de kermis in Baak heeft ontmoet.

Postbezorger
In 2014 kreeg Marieke een baan bij Sand als postbezorger en werkt nu alweer vier jaar voor Post.nl.
Zowel in Steenderen als in Zutphen bezorgt zij bijna dagelijks de post.
“Wat ik zo leuk vind aan post bezorgen? Ik ben de hele dag lekker actief en in de buitenlucht, maak vaak een praatje met de mensen op straat en heb het gevoel dat ik echt iets voor anderen kan betekenen. Ik heb bijvoorbeeld contact met een vrouw van 95 jaar. We kletsen regelmatig als ik de post kom brengen of ik ga even bij haar op de koffie. Via mijn werk als postbode heb ik haar leren kennen. Zij was eenzaam en nu kijkt ze uit naar mijn bezoekjes, dat vind ik fijn”.

In beweging
Marieke fietst veel voor haar werk, maar dat is niet het enige.
Ze is zelfs twee keer naar België gefietst en heeft haar familie daar bezocht. Verder wandelt ze graag en maakt heel wat kilometers samen met haar vader of met een vriendin. Tot vijf jaar geleden zat Marieke op badminton. En op de lagere school zat zij op volleybal.
We kunnen rustig zeggen dat Marieke een sportieve vrouw is.

Bingo- en kaartavonden op De Kei
In De Kei is Marieke elke derde woensdagavond van de maand te vinden tijdens de bingoavonden.
Daar begon zij al mee toen deze avonden nog in De Bongerd georganiseerd werden. Ze is er even tussenuit geweest om het daarna weer op te pakken in De Kei.
Marieke zet de cadeautjes klaar en soms draait zij de ballen als iemand anders niet kan. Maar ze is op deze avonden vooral gastvrouw. Dat vindt zij heel erg leuk om te doen.
Ze zijn met een klein groepje vrijwilligers op deze avonden en als er iemand niet kan, vervangen zij elkaar.
“Ik zie dit als een verlengstuk van de zorg, ik ben op een hele leuke manier met ouderen bezig. Hoewel niet iedereen oud is hoor”, zegt ze lachend. “De oudste 91 jaar maar de jongste is pas 23”.

Op de maandelijkse kaartavond in De Kei is Marieke ook te vinden als gastvrouw. Hier worden verschillende spellen gespeeld zoals pesten, solokaarten en er wordt in competitie gejokerd.
“Het is er altijd heel gezellig en je kunt er kleine prijsjes winnen. Maar vooral het sociale aspect, daar doe ik het allemaal voor”.

De Zonnebloem
Sinds een tijdje is Marieke ook actief als vrijwilliger bij De Zonnebloem. “Daar ben ik heel erg blij mee en ik doe leuke activiteiten daar”. Zoals? “Een oudere dame bezoeken en haar laten weten van alle activiteiten, zoals wandelen met De Zonnebloem, de gezellige middag in Den Bremer maar ook Het Amphion in Doetinchem bezoeken of de glasblazerij in Laren.”

Wat vind jij van De Kei?
“Doordat het mijn oude school is, maakt dat het wel bijzonder.
Er wordt hier zoveel gedaan, dat maakt het erg leuk. Iedereen die hier binnen komt, leert elkaar goed kennen. Ik vind het heel belangrijk dat het er is, dat iedereen er iets kan doen wat hij of zij leuk vindt. Ik hoop dat het er over 50 jaar nog staat”.

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk:

Volleybal Welzijn stopt

Na meer dan 50 jaar wordt het volleybalclubje van Stichting Welzijn Steenderen opgeheven. Al in 1968 werd het opgericht, maar tijden veranderen en de animo

Lees verder »