Open tuindagen in Steenderen

In en om Steenderen liggen veel mooie tuinen. Enkele van deze tuinen zijn op 10 en 11 juni a.s. opengesteld voor bezoekers.
Iedereen is welkom bij Gerda en Cor Vredegoor aan de Kuilenburgstraat 2,  Marianne en Martin Nieuwenhuis aan de Burg. Heersinkstraat 19 en De Kei op Burgemeesters Plantenplein 1.

Tuinliefhebbers zijn tussen 10.30 uur en 16.30 uur welkom. De entree is op alle locaties gratis. Mocht u een vrijwillige bijdrage willen doen dan kan dat in De Kei. De opbrengst is voor het KeiKidsTeam die geregeld leuke activiteiten voor kinderen organiseert.

Tijdens de open tuindagen is De Kei geopend en kunnen bezoekers kennismaken met het gebouw en alles wat er in en om De Kei gebeurt. Leden van de “Tuinonderhoudsclub” van De Kei en andere vrijwilligers ontvangen u graag tijdens de open tuindagen en vertellen u alles over De Kei en de tuin.

Tuin van Gerda en Cor Vredegoor
Het tuinieren is Gerda Vredegoor met de paplepel ingegoten. In 1974 legde ze eigenhandig de tuin aan rond de oude boerderij aan de Kuilenburgerstraat. Na de bouw van het nieuwe woonhuis in 1997 ging de tuin noodgedwongen op de kop. In 2020 ging de schop opnieuw in de grond. Met hulp van de Steenderense groenadviseurs Stephan Greven en Loek van Haaster werd een prachtig ontwerp gemaakt en uitgevoerd. Na drie jaar is de tuin echt “volwassen”. De 800 m2 grote tuin heeft naast klassieke elementen, zoals de twee grote spiegelvijvers, diverse prachtige borders met veel bijzondere vaste planten en grassen o.m. verschillende Salvia-, Brunnera-  en Astrantia-soorten. Gerda en Cor besteden in het tuinseizoen tussen de 15 en 20 uur per week aan hun tuin, waarbij Cor vooral helpt bij de moeilijke klussen.

Tuin van Marianne en Martin Nieuwenhuis
Na aankoop van het oude, vervallen boerderijtje aan (toen) de rand van het dorp (in 1982) was restauratie van het pand de eerste prioriteit van Marianne en Martin. Snel daarna is begonnen met de tuinaanleg. Gazon, coniferen en buxus waren de trends in die tijd. Inmiddels zijn alleen de bestrating met oude waaltjes, drie leilinden en twee, inmiddels monumentale, bomen de enige herinnering aan die tijd. De laatste grote aanpassingen hebben in 2022 plaatsgevonden, nadat het mogelijk bleek om een aanliggend terrein van de gemeente over te nemen. De ca. 1000 m2 grote tuin heeft wat elementen die doen denken  een romantische Engelse cottage tuin, zoals kronkelende paden, gezellige zitplekken, een grote vijver, een plantenkas en vooral heel veel vaste planten. 

Tuin De Kei
Sinds 2020 is Steenderen een prachtig ontmoetings-en activiteitencentrum rijker. Bij een mooi gebouw hoort ook een mooie tuin dachten de vrijwilligers. De “ombouw” van een schoolplein naar een vruchtbare tuin ging echter niet vanzelf. Ruim 500 m2 tegels met daaronder zand moesten worden vervangen door passende bestrating en teelaarde. Daarna zijn op basis van een beplantingsplan ruim 1000 vaste planten, 12 bomen en diverse heesters aangebracht. Naast de prachtige “kijktuin” is een deel van de tuin ook ingericht ten behoeve van “schooltuintjes” waar ruim 20 leerlingen van basisschool “de Pannevogel” hun eigen groenten verbouwen. Verder worden er in de ruim 50 m2 grote tuinkas allerlei bloemen en groenten gekweekt. Dit jaar is er ook een zgn. “Pluktuin” ingezaaid. Vaste planten worden hier afgewisseld met fleurige eenjarigen.

Misschien vindt je de volgende berichten ook leuk:

Voorlezen in dialect

Op 18 juli, 1 augustus, 8 augustus en 22 augustus wordt er voorgelezen in het dialect.De dames Johanna Oortgiesen en Annie Freriks nemen je mee in

Lees verder »